Bore-out is dat hetzelfde als Burn-out?

Jobcoach Rick heeft zich hierin verdiept en legt het als volgt uit.

Burn-out is een bekend fenomeen waarbij mensen zich opgebrand voelen en bijvoorbeeld klachten als stress, hoofdpijn, vermoeidheid of hartkoppingen ervaren. Maar deze klachten zouden ook kunnen duiden op, de minder bekende, Bore-out.

Bore-out is een term die wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarbij een werknemer zich verveelt en geen uitdagingen ervaart op zijn werk. Dit kan leiden tot een gevoel van frustratie en ontevredenheid, en kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid van de werknemer zoals stress, burn-out, angst, depressie.

De oorzaken van bore-out kunnen variëren, maar vaak wordt het veroorzaakt door een gebrek aan afwisseling en uitdaging op het werk, een gebrek aan verantwoordelijkheid en autonomie, of een gebrek aan feedback en erkenning.

De weg naar oplossingen

Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers samenwerken om bore-out te voorkomen, door bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen en trainingen, het geven van meer verantwoordelijkheid en autonomie, en het bieden van feedback en erkenning voor het werk van de werknemer. Werknemers kunnen ook proberen om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling en het zoeken naar nieuwe uitdagingen op het werk.

De oplossing ligt deels in het privéleven. Dat kan je zelf wat spannender maken. Bedenk bijvoorbeeld waar je als kind gelukkig van werd. “Vond je paardrijden vroeger helemaal geweldig? Pak die hobby dan weer op. Of wilde je op avontuur? Ga reizen. Op deze manier komt de werk-privéverhouding weer wat meer in balans.”

Maar de belangrijkste levensverandering moet toch plaatsvinden op de werkvloer, “Dit is de plek waar je de meeste uitdaging mist.” Een mogelijke oplossing is van baan veranderen, maar praat wel eerst met je huidige werkgever.

Naar een loopbaancoach of omscholing zoeken

Als dit niet mogelijk is of de baan te saai blijft, dan moet je verder kijken. Maar doe dit niet overhaast. Onderzoek waar je passie ligt. Anders hou je dezelfde problemen bij je nieuwe baan.
Ga dus eerst naar een loopbaancoach of laat je bijvoorbeeld omscholen. Wie lijdt aan een Bore-out, zal verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf in beweging moeten komen.

 

De Overstap verzorgd samen met de Vitaliteitsgroep trajecten speciaal gericht op stress en burn-outherstel. Loopbaancoaching of loopbaanonderzoek is ook mogelijk.

Bron: nu.nl,  lees hier het hele artikel: last-van-een-bore-out-blijf-niet-hangen-in-de-slachtofferrol

Vragen? Laat u terug bellen

×