Wat is jobcoaching en wat doet een jobcoach?

Wat is jobcoaching?

Jobcoaching is een voorziening voor sommige mensen die extra begeleiding nodig hebben op de werkvloer om goed te kunnen functioneren. Jobcoaching wordt altijd toegekend door het UWV of de gemeente. Heb je hulp nodig om je baan goed uit te voeren? Dan kun je een jobcoach inschakelen. Mocht je een handicap of een langdurige ziekte hebben, dan vergoedt het UWV de kosten voor een jobcoach.. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd. Mocht je deel uitmaken van de doelgroep* onder de Participatiewet, dan kun je hiervoor ook bij de gemeente terecht.

 

Wat doet een jobcoach?

Een jobcoach stelt samen met de cliënt een coachingsplan op waarin staat welke werkzaamheden de cliënt gaat verrichten en er worden afspraken vastgelegd voor begeleiding. De jobcoach ondersteunt vervolgens de cliënt op de werkvloer. De jobcoach leert handelingen en vaardigheden om het werk goed uit te kunnen voeren en daarnaast ook algemene werknemersvaardigheden. De jobcoach kan zowel een interne als een externe jobcoach zijn. Voor mensen met een arbeidsbeperking, kan een jobcoach jou en je werkgever helpen bij het inrichten van je werk en werkplek.

De jobcoach kan:
– aanwezig zijn bij voorbesprekingen;
– helpen bij het inwerken;
– jou begeleiden op de werkvloer;
– een persoonlijke handleiding voor jou maken.

Nadat je toestemming hebt van UWV of gemeente om je te laten begeleiden door een jobcoach, dan helpt hij/zij je minimaal een half jaar met inwerken. Na een half jaar laat de jobcoach aan UWV of gemeente weten hoe het met je gaat. Elk half jaar bekijkt UWV/gemeente opnieuw of je de jobcoach nog nodig hebt.

 

Wanneer kan ik een jobcoach inschakelen?

Je komt voor een vergoeding van UWV in aanmerking als je voldoet aan de voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld een burgerservicenummer (BSN) hebben. En UWV moet vastgesteld hebben dat je een structurele functionele beperking hebt. Daarnaast moet je jobcoach zijn aangesloten bij de door UWV erkende jobcoachleveranciers.
Mensen die onder de doelgroep van de Participatiewet vallen kunnen via de gemeente een vergoeding voor een jobcoach aanvragen. Mensen met arbeidsmogelijkheden die niet in staat zijn om bij voltijdse arbeid het minimumloon te verdienen maken deel uit van de doelgroep*.

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Kom je er zelf niet uit? Neemt dan gerust contact met ons op, ons team van jobcoaches helpt je graag verder!

* Op grond van artikel 10da van de Participatiewet kunnen zij aanspraak maken op een jobcoach (begeleiding op de werkplek).

De Overstap is al jaren erkend door UWV en gemeenten als Jobcoachorganisatie. uwv

 

Vragen? Laat u terug bellen

×