Wat is de rol van een Jobcoach?

Een jobcoach is een iemand die ondersteuning biedt aan werknemers met een beperking om bij een werkgever in een (betaalde) overeenkomst aan de slag te gaan. Er wordt gekeken naar de functie welke iemand uitvoert maar ook naar de werkplek en de werkomgeving en de mogelijkheden van de werknemer welke deze taken uit mag voeren. Belangrijk is dat er een match is tussen de werknemer en het werkprofiel.  Er wordt inzichtelijk gemaakt waar nog ondersteuning nodig is en hier worden coaching doelen aan gekoppeld.

Er wordt niet alleen gekeken naar het vergroten van werknemersvaardigheden maar ook naar het versterken van bijvoorbeeld persoonlijke vaardigheden van de werknemer. Bijvoorbeeld als iemand het lastig vindt om hulp te vragen of weinig zelfvertrouwen heeft. De jobcoach bekijkt wat de sterke punten zijn en waar iemand zich nog in verder kan ontwikkelen.

De jobcoach ondersteunt niet alleen de werknemer maar ook de werkgever. Hij kan de werkgever bijvoorbeeld voorzien van tips en adviezen in de begeleiding van de werknemer.

Om een goed beeld te kunnen verkrijgen en gerichte ondersteuning te kunnen bieden kan de jobcoach ook mee werken op de werkplek. Hij is dus aanwezig op de werkplek en ondersteunt de werknemer. Het doel van de jobcoaching (ook wel persoonlijke ondersteuning genoemd) is dat de werknemer zelfstandiger gaat werken en uiteindelijk samen met de werkgever en de leidinggevende kan functioneren zonder hulp van de jobcoach.

Wat doet een Jobcoach?

Een belangrijk deel van de taken van een jobcoach is gericht op onderwijs. Ze geven informatie over verschillende loopbaantrajecten aan jongeren en volwassenen. Ze bieden ook werkvaardigheid en voorbereiding op sociale vaardigheden. Jobcoaches kunnen talent assessmenttests uitvoeren en adviseren over de resultaten. Ze zoeken naar banen en helpen klanten bij het solliciteren en behouden van werk. Voor mensen die al in dienst zijn, kunnen jobcoaches advies geven over loopbaanontwikkeling of het veranderen van loopbaan. Het kan ook begeleiding en motivatie bieden bij het stellen en bereiken van carrièredoelen.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×