Wat is de rol van een Jobcoach?

Een jobcoach is iemand die wordt ingezet om mensen met een beperking te helpen bij het leren, accommoderen en uitvoeren van hun werktaken. Een jobcoach kan met werknemers één-op-één en / of in een kleine groep werken. Naast het werken aan vaardigheden die verband houden met het uitvoeren van specifieke taken, helpt een jobcoach ook met de interpersoonlijke vaardigheden die nodig zijn op de werkplek. Dit is vooral belangrijk voor werknemers met autisme. De coach beoordeelt de sterke punten en behoeften van de werknemer of kan vertrouwen op een reeds voltooide beoordeling.

De jobcoach werkt zowel binnen als buiten de werkvloer. Veel autistische personen kunnen, voordat ze aan het werk gaan, een specifieke opleiding volgen om te leren wat ze in de werkomgeving kunnen verwachten. In dat geval kan de jobcoach het bedrijf bezoeken om inzicht te krijgen in de eisen van de functie en werkomgeving. De coach zal zich vervolgens voorbereiden met de autistische persoon. De jobcoach kan de persoon ook begeleiden naar werk. Hierdoor kan de coach direct de capaciteiten van de medewerker en eventuele verbeterpunten observeren. De medewerker kan direct feedback en hulp krijgen.

Hoewel de voordelen van jobcoaching voor een autistische persoon duidelijk zijn, komen jobcoaches ook ten goede aan werkgevers. Door medewerkers met een beperking te helpen ondersteunen, maken jobcoaches personeelstijd vrij die anders nodig zou zijn voor training en hopelijk verbeteren ze de ervaring voor alle betrokkenen.

 

Wat doet een Jobcoach?

Een belangrijk deel van de taken van een jobcoach is gericht op onderwijs. Ze geven informatie over verschillende loopbaantrajecten aan jongeren en volwassenen. Ze bieden ook werkvaardigheid en voorbereiding op sociale vaardigheden. Jobcoaches kunnen talent assessmenttests uitvoeren en adviseren over de resultaten. Ze zoeken naar banen en helpen klanten bij het solliciteren en behouden van werk. Voor mensen die al in dienst zijn, kunnen jobcoaches advies geven over loopbaanontwikkeling of het veranderen van loopbaan. Het kan ook begeleiding en motivatie bieden bij het stellen en bereiken van carrièredoelen.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×