Sociaal werker kan ingrijpen bij verslaving aan pijnstillers

Ik ben niet verslaafd. Ik gebruik deze pijnstillers op doktersrecept’, is een gedachte die mensen met een pijnstillersverslaving vaak hebben. Het komt steeds vaker voor. Hoe kunnen sociaal werkers ingrijpen voordat iemand verslaafd is?

misbruik medicatie‘Klinieken zien aantal verslaafden aan pijnstillers verdrievoudigen.’ ‘Gebruik verslavende pijnstillers loopt volgens artsen uit de hand.’ ‘Zorgwekkende stijging van aantal overdosissen met verslavende pijnstiller oxycodon.’ Het zijn koppen die we de afgelopen tijd in de nieuwsmedia hebben kunnen lezen. Pijnstillersverslaving is een probleem in Nederland. Het valt op dat mensen tussen 16 en 45 jaar het meeste risico lopen. Verder laat ook deze lijst zien dat het risico groter is bij mensen met psychische klachten, net zoals bij mensen die middelen gebruikt hebben of mensen van wie familieleden middelen gebruikt hebben.

Sociaal werkers kunnen samen met patiënten toezicht houden op de voorgeschreven dosis. De opioïde niet te lang achter elkaar gebruiken, is de beste manier om risico’s te verminderen. Het is van belang dat cliënten lezen over de risico’s van de middelen die geslikt worden. Sociaal werkers kunnen hun cliënten stimuleren om zich bewust te zijn van de medicatie die ze nemen en de hoeveelheid hiervan.

Lees het hele artikel

Vragen? Laat u terug bellen

×