Transitievergoeding en Wajonguitkering

Heeft een transitievergoeding invloed op een uitkering?

Wanneer je een Wajonguitkering ontvangt heeft de transitievergoeding hier geen invloed op. Wel op een eventuele Toeslag die je ontvangt! Ontvang je een WIA dan heeft de transitievergoeding geen invloed op zowel de WGA als een IVA uitkering. Ook bij een WW wordt geen korting of iets dergelijks toegepast.
Máár…..Let op! Krijg je de tranisitievergoeding in geld op je bankrekening overgemaakt dan ziet de belastingdienst dit wel als inkomsten* (zie onderaan voor meer uitleg). Denk hierbij ook aan alle toeslagen (zorg-, huur-, kinderopvangtoeslag waar het invloed op heeft). De belastingdienst ziet het niet als inkomsten wanneer er begeleidingstrajecten naar werk (outplacement) via werkgever worden ingekocht bijvoorbeeld, of scholing. Transitievergoeding

Inkomsten die niet uitmaken voor mijn Wajong

Van sommige inkomsten wordt uw Wajong-uitkering niet lager. Dat geldt bijvoorbeeld voor:
• de inkomsten van uw partner;
• uw vermogen of spaargeld;
• een erfenis;
• alimentatie;
• ontslagvergoeding;
• de toeslag voor huur, zorg of kinderopvang van de Belastingdienst;
• een vergoeding voor de kosten die u maakt bij vrijwilligerswerk: de onkostenvergoeding.

Toeslag van UWV
Ontvangt u een Wajong-uitkering én een toeslag van UWV? Dan kunnen de inkomsten uit het rijtje hierboven wél invloed hebben op uw toeslag. Kijk voor meer informatie op Toeslag van UWV.
Twijfels over welke inkomsten wel of niet door te moeten geven? Neem dan contact op met UWV Telefoon Werknemers. Telefoonnummer te vinden op Service & Contact.

* Belasting betalen over transitievergoeding: De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die als bruto bedrag beschikbaar komt. Als u de transitievergoeding gebruikt voor van werk naar werk (outplacement) of scholing, dan betaalt GEEN belasting. Meer over belasting besparen transitievergoeding van werk naar werk. Zodra u de transitievergoeding op uw bankrekening ontvangt, moet u over het bedrag (inkomsten)belasting betalen. De Belastingdienst ziet de transitievergoeding als inkomen. In dat geval houdt uw werkgever de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op uw privé rekening. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen, dus uw inkomen + transitievergoeding.

Vragen? Laat u terug bellen

×