quote

Wat is loopbaanbegeleiding ook al weer?

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding of coaching is in eerste instantie het achterhalen wie je bent, wat je graag zou willen en waarom dat is. En dát gericht op je loopbaan. Vanuit de uitkomst daarvan wordt er met loopbaanbegeleiding eraan gewerkt om jou wens te verwezenlijken.

Meestal komt dit voor wanneer iemand tegen problemen aanloopt in z’n loopbaan. Denk daarbij aan gedwongen ontslagen, verdwijnen van een functie, faillissement of simpelweg dat je niet op de juiste plek zit. Het is goed om voordat je op zoek gaat naar een loopbaanbegeleider, om eens met de mensen in je omgeving te praten over wat er aan de hand is op je werk.

Er zijn een aantal trajecten die je doorloopt met loopbaanbegeleiding. De meest intensieve is de persoonlijkheidstest of traject. Samen met de loopbaancoach worden er lastige gesteld waarbij men op zoek gaat naar antwoorden op het gebied van je werk.  In een persoonlijkheidstest of traject krijg je vragen en opdrachten en kom je wekelijks of tweewekelijks bij de loopbaancoach langs voor een coachingsgesprek.

 

Voor wie is loopbaanbegeleiding?

Iedereen kan baat hebben bij loopbaanbegeleiding. Het maakt niet uit of je werknemer bent of een ondernemer. De grootste doelgroep die voor loopbaanbegeleiding zijn tussen de 30 en 45 jaar oud met een sociaal druk leven. Ten alle tijden wanneer iemand eraan denkt of zijn of haar baan nog wel geschikt is, of als iemand een carrière switch wil maken is het nuttig om eens met een loopbaancoach te praten.

 

Hoe lang duurt een loopbaantraject?

Een loopbaantraject heeft een doorlooptijd van gemiddeld 3 maanden en bestaat uit 6-7 coaching bijeenkomsten van 1,5 uur.

 

Wat kost loopbaanbegeleiding?

Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend en gratis.

Wanneer je door jouw werkgever bent aangemeld lopen de kosten via je werkgever en heb je hier niets mee van doen. Daarnaast zijn er meerdere subsidie regelingen (SLIM-regeling, NL leert door) waarbij je een groot deel of zelfs volledig de kosten vergoedt kan krijgen. Hier zitten vaak wel voorwaarden aan verbonden.

Wat leer ik tijdens een loopbaantraject?

Gedurende het traject ontdek je wat je drijfveren zijn en wat er voor jou toe doet. Je hebt inzicht in je talenten, kwaliteiten en ambities op het gebied van werk. Ook weet je waar je energie van krijgt en wat juist energie kost.

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens een loopbaantraject?

Het slagen van een traject met jouw loopbaanbegeleider is mede afhankelijk van jouw eigen motivatie en inzet. Naast elke 2 weken een coachsessie van 1,5 uur wordt er van je verwacht dat je thuis met oefeningen opdrachten aan de slag gaat. De uitkomst van deze oefeningen en opdrachten worden besproken tijdens de coachsessies.

 

Zal loopbaanbegeleiding mij een nieuwe baan opleveren?

Het kan zijn dat er na het volgen van een loopbaantraject behoefte is aan bemiddeling naar werk op de externe arbeidsmarkt.

De Overstap kan je hierin verder begeleiden door bijvoorbeeld een Naar Werk traject in te zetten. Deze begeleiding bestaat uit een sollicitatietraining op maat, loopbaantest en actieve bemiddeling naar werk wat de kans op een nieuwe baan vergroot.

 

Krijgt mijn werkgever te horen dat ik een loopbaantraject volg?

Nee, je werkgever krijgt van ons niet te horen dat je een loopbaantraject bij ons volgt. Je kan daarom zelf een loopbaantraject bij ons aanvragen zonder dat je werkgever hiervan op de hoogte is.

Je werkgever kan ook voor jou loopbaanbegeleiding aanvragen. Je werkgever krijgt niks te horen over de inhoud van jouw loopbaantraject. Het loopbaantraject is namelijk een proces tussen jou en de loopbaanbegeleider. Onze loopbaanbegeleiders hebben daarnaast een geheimhoudingsplicht en houden zich hier ook aan.

Wanneer het wenselijk is van jouw kant uit kan er een overleg samen met je werkgever gepland worden.

 

Met welke vragen kan ik bij mijn loopbaanbegeleider terecht?

Onze loopbaanbegeleiders kunnen je helpen wanneer jij je rondloopt met deze vragen:

  • Ik vind mijn huidige werk niet meer boeiend, maar wat dan wel?
  • Ik wil stilstaan bij mijn carrière, is dit nog wat ik jaren wil blijven doen?
  • Ik loop tegen problemen aan op mijn werk, hoe los ik dit op?
  • Help, ik word gedwongen ontslagen!
  • Mijn functie verdwijnt, wat nu?
  • Ik wil graag doorgroeien, maar welke functie past bij mij?
  • Ik heb het gevoel dat ik meer kan dan ik nu mag en laat zien op mijn werk, hoe los ik dat op?
  • Ik wil graag andere carrière mogelijkheden onderzoeken, hoe pak ik dat aan?

De Overstap reikt oplossingen voor iedereen aan, ongeacht je leeftijd of opleidingsniveau. Het is namelijk nooit te laat om van baan te wisselen waarin je jouw passie en ambitie kunt waarmaken. Bovendien is het ook niet altijd nodig om een volledig nieuwe start te maken, soms kan je al een enorm verschil bereiken door enkele weloverwogen aanpassingen door te voeren.

Hoe ziet een loopbaantraject eruit?

Ieder traject met een loopbaanbegeleider wordt op maat gemaakt. Samen met jouw loopbaanbegeleider wordt jouw traject samengesteld aan de hand van jouw vragen en behoeften.

Na het intakegesprek gaat de loopbaanbegeleider van De Overstap aansluitend een plan van aanpak opstellen waarin we beschrijven hoe jouw traject het beste aansluit bij je wensen en eisen, hoe we één en ander gaan aanpakken en wanneer we verwachten het doel te bereiken.

Elke 2 weken heb je een coachsessie met jouw loopbaanbegeleider. Tijdens deze sessies werk je aan jouw doelstellingen door middel van gesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. Je zal constant reflecteren op jouw eigen doel: ben je op de goede weg?

In het laatste gesprek reflecteer je samen met je loopbaanbegeleider op het traject en het proces. Zijn jouw doelen behaald? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst?

Het kan zijn dat er na het volgen van een loopbaantraject behoefte is aan bemiddeling naar werk op de externe arbeidsmarkt. De Overstap kan je hierin verder begeleiden door bijvoorbeeld een Naar Werk traject in te zetten. Deze begeleiding bestaat uit een sollicitatietraining op maat, loopbaantest en actieve bemiddeling naar werk.

Bij de Overstap helpen wij jou graag. Meer weten? Neem contact op!

Of vul het formulier in, dan nemen wij contact op met jou:

Contact

 

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×