Nieuwe beleidsregels proefplaatsing UWV pakken goed uit

Een proefplaatsing is bedoeld om de kans op werk voor uitkeringsgerechtigden te vergroten. Voor de proefplaatsing gelden een aantal voorwaarden maar ook voordelen. De Beleidsregels proefplaatsing UWV 2019 zijn vervangen door de regels van 2013.

Een proefplaatsing is een instrument van UWV met als doel om voor personen met een uitkering de kans op werk te vergroten. De werkgever kan de proefplaatsing gebruiken om in te schatten of de werknemer geschikt is voor de functie. Dit kost de werkgever geen salaris omdat de uitkeringsgerechtigde tijdens de proefplaatsing zijn uitkering behoudt. De uitkeringsgerechtigde vraagt de proefplaatsing aan bij UWV, de werkgever kan dit niet doen. Deze kan wel adviseren om dit aan te vragen.

Duur en doelgroep van de proefplaatsing

In principe duurt een proefplaatsing 2 maanden, maar onder bepaalde voorwaarden kan UWV toestemming geven om de proefplaatsing tot maximaal 6 maanden te verlengen. Ook kan UWV besluiten om de proefplaatsing (tussentijds) te beƫindigden als de proefplaatsing niet langer aan de voorwaarden voldoet, de proefplaatsing mislukt is, of als de uitkeringsgerechtigde een baan vindt.
In principe kunnen alle uitkeringsgerechtigden tegenwoordig een proefplaatsing aanvragen. Dit geldt voor personen met een Ziektewetuitkering, een uitkering op grond van de Wet WIA, WAO, Wajong of WAZ of een WW-uitkering als zij ten minste 3 maanden werkloos zijn. Voor WW-gerechtigden die korter dan 3 maanden werkloos zijn gelden wel speciale voorwaarden.

Voorwaarden voor de proefplaatsing

Voorwaarde is dat de werkgever de uitkeringsgerechtigde bij goed functioneren aansluitend een dienstverband van minimaal 6 maanden moet aanbieden. Bovendien moet het dienstverband voor minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing zijn. De werkgever mag voor het dienstverband uiteraard geen proeftijd meer afspreken. Een andere voorwaarde is dat de werkgever tijdens de proefplaatsing een aansprakelijkheidsverzekering afsluit voor de uitkeringsgerechtigde. Ook mag de uitkeringsgerechtigde niet eerder bij de werkgever gewerkt hebben, tenzij er sprake is van sterk veranderde omstandigheden.
Horeca

Er zijn meer voordelen

Gedurende de proefplaatsing worden de aspirant werknemer en werkgever begeleidt door een Jobcoach. De nieuwe werknemer krijgt persoonlijke ondersteuning en begeleiding op de werkplek. Zo willen we bereiken dat deze werknemer zijn of haar werk nog beter kan doen. Ook ondersteunen we u als werkgever om ervoor te zorgen dat u optimaal met de nieuwe medewerker kunt samenwerken. Ook gedurende de eerste 3 jaar van het dienstverband kan een Jobcoach ondersteuning bieden. Er zijn meer voordelen.

De Overstap

Onze vakbekwame jobcoaches hebben jarenlange ervaring in de begeleiding van mensen met een structurele functionele beperking. Bovendien kan De Overstap niet alleen ondersteuning bieden op de werkplek, maar ook bij het (thuis) zelfstandig leven. Dit doen we al voor inwoners van de 14 Twentse gemeenten, Deventer, Olst-Wijhe, Zwartwaterland, Westerveld, Hardenberg e.o.. U zegt het maar, wij staan voor u klaar!

Bron: UWV

Vragen? Laat u terug bellen

×