Ramadan

Misschien leuk en interessant om door te lezen. Ook omdat je wellicht islamitische mensen kent. Onze stagiaire Selin geeft een toelichting. 

De ramadan gaat een van deze dagen weer van start. Dit houdt in dat je vanaf zonsopgang tot zonsondergang niet mag eten en drinken.

 

Maar wat is ramadan nu eigenlijk?

Het vasten tijdens de ramadan is een van de vijf zuilen of religieuze verplichtingen van de islam.

Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. In tegenstelling tot de Gregoriaanse kalender die op de zon is gebaseerd en die we in Nederland gebruiken, werkt de islamitische kalender op basis van de maan. Dat betekent dat de ramadanmaand pas begint als het eerste streepje van de maan zichtbaar is. Dit kan per land verschillen, bijvoorbeeld vanwege een bewolkte hemel. Dit verklaart ook waarom in het ene land het vasten (‘sawm’, in het Arabisch) al is begonnen en de ramadan in een ander land een dag later start.

Omdat de zonnekalender en de maankalender niet gelijklopen, lijkt het begin van de ramadan elk jaar te verschuiven ten opzichte van de Gregoriaanse kalender. Het vasten zelf duurt van zonsopgang (het ‘fajr’-gebed) tot zonsondergang (het ‘maghrib’-gebed). Het vasten stopt ’s avonds met een kort gebed, een glas melk en een dadel. De dadelboom wordt vaak genoemd in de Koran en ook de profeet verbrak zo zijn vasten. Na het vasten volgt de ‘iftar’, oftewel een maaltijd.

Wie moet er vasten?

Ben je nog klein, ziek, zwanger of op reis, dan hoef je niet mee te doen. Veel kinderen proberen vanaf een jaar of tien, twaalf al wel een paar dagen mee te vasten. Als een vrouw menstrueert heb je een soort van pauze tijdens het vasten en hoef je ook niet mee te vasten. Het kan soms zwaar zijn, maar daar gaat het deze maand ook om. Op deze manier leer je jezelf te beheersen.

Hoe voelt het om te vasten?

Het doel van het vasten is om jezelf te leren om bewuster en geduldiger te worden. Het laat je anders denken over bepaalde dingen en je voelt je ook een stuk dankbaarder voor de kansen die je krijgt. Ook leer je enigszins te voelen hoe het kan zijn voor mensen die het minder hebben. Omdat je zo lang niet eet, krijg je honger. Dat gevoel zorgt ervoor dat je leert wat de waarde is van voedsel. Het voelt echt als een soort grote reiniging van je geest en lichaam.

Hoe wens je iemand en fijne ramadan?

Hoe je moslims tijdens deze periode een fijne ramadan kan wensen? Je kunt ‘ramadan mubarak’ zeggen, wat dus in principe ‘een fijne ramadan’ betekent. Ook ‘ramadan kareem’ wordt veel gebruikt. De betekenis van ‘ramadan kareem’? Dit betekent ‘een gezegende ramadan gewenst’.

Hoe sluit je de ramadan af?

Bij de ramadan hoort het Suikerfeest. Het Suikerfeest markeert het einde van de ramadan. Er wordt er dan flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes gemaakt of ingeslagen. Moslims gaan aan het einde van de ramadan bij elkaar op visite en geven cadeautjes of geld. Ook wel Eid- al fitr genoemd. Als je als niet-moslim wordt uitgenodigd, neem dan vooral eten mee. En schroom niet om zelf veel te eten. Dat zal de familie juist extra waarderen.

 

Ramadan mubarak

Vragen? Laat u terug bellen

×