WIA, WAO, WAZ, WAJONG uitkering en traject

Wajong traject

De afkorting Wajong blijft bestaan maar heeft per 1 januari 2010 een nieuwe invulling gekregen en staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten. Je komt daarvoor in aanmerking als je in je jeugd geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt. Je bent arbeidsongeschikt als je door je ziekte of handicap minder kan verdienen dan iemand met dezelfde leeftijd en opleiding. De Wajong-uitkering zorgt ervoor dat je in ieder geval een inkomen hebt op minimumniveau.

 

Wanneer heb je er recht op?

Door de participatiewet die met ingang van 1 januari 2015 van kracht is verandert er wel wat.
Simpel gezegd; wanneer je nu een Wajongkeuring aanvraagt en UWV beslist dat je geen arbeid kunt verrichten dan krijg je een Wajonguitkering van UWV. Mocht je wel werk kunnen verrichten dan zal je door UWV worden doorverwezen naar de Gemeente.
De huidige Wajongere blijft bij UWV.

 

WIA WAO WAZ of Wajong uitkering

Welk bedrag je precies krijgt, wordt bepaald door een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van het UWV. Zij bepalen voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Aangezien er de laatste tijd veel ontwikkelingen gaande zijn en er veranderingen worden verwacht, adviseren wij voor de laatste actuele informatie te kijken op de website http://www.uwv.nl/particulieren/wajong/.

Wij hebben hieronder voor je de webpagina’s van UWV opgezocht waarop de belangrijkste informatie voor je te vinden valt:
WIA WAO WAZ
WAJONG aangevraagd voor 1 januari 2010
WAJONG aangevraagd na 1 januari 2010

 

Wajongforum

Heb je vragen over bijvoorbeeld een Wajong uitkering waar je zo niet uitkomt? Dan kun je die stellen op het wajongforum.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×