Wat is loopbaancoaching of loopbaanadvies?

Wat is loopbaancoaching nu eigenlijk en wat is loopbaanadvies? Wanneer heb je een loopbaancoach nodig? Om hierop antwoord te geven hebben we de volgende vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Wat vind je van je carrière?
  • Heb je plezier in je werk?
  • Haal je het maximale uit jezelf?
  • Doe je werk dat bij jou past?
  • Wat zijn je carrièredoelen?
  • Als je thuis komt van werk, krijg je daar energie van of ben je juist uitgeput?

 

Wanneer schakel je een loopbaancoach in?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. We hebben gemerkt in de jaren dat we actief zijn in de markt dat mensen verschillende doelen hebben met hun carrière.

Wanneer je merkt dat het allemaal niet meer zo lekker loopt tijdens je loopbaan, dan is het heel belangrijk om hierbij stil te staan en jezelf af te vragen of je wel doet wat je wil doen. Vaak zijn mensen achteraf te laat om te realiseren dat ze toch een andere weg in moeten slaan dan vooraf gedacht. Het is ook niet makkelijk, maar daarbij is goed loopbaanadvies van belang.

Tijdens onze trajecten kijken we naar jouw doelen en gaan we onderzoeken hoe we jouw doelen gaan bereiken. Mochten deze doelen nog niet helemaal duidelijk zijn, dan gaan we samen met jou aan de slag om deze te formuleren.

 

Wat doet een loopbaancoach?

De taak van een loopbaancoach is het helpen van mensen die meer succes willen behalen met hun loopbaan. Wanneer iemand komt een een vraag over zijn of haar loopbaan, wordt er goed geluisterd en de juiste vragen gesteld om te kijken waar de behoefte ligt en wat het probleem op dit moment is. Het is belangrijk dat de kernvraag naar boven komt.  Vervolgens wordt er samen gekeken naar de gewenste toekomstige situatie. Wat wil je bereiken? Wat is jouw doel met coaching? Dan pas kan er worden gekeken hoe een doel vertaald wordt naar een concreet plan.

Een goede loopbaancoach helpt jou om zelf met de antwoorden te komen op kritische vragen. Dankzij kennis en expertise van een loopbaancoach zal  het inzicht van een kandidaat worden vergroot. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van een loopbaantest. Met behulp van een test, welke bestaat uit verschillende vragen, kan snel inzicht worden verkregen in iemand zijn interesses, vaardigheden en persoonlijkheid.

Daarnaast kan een coach ook vertellen wat is opgevallen bij de kandidaat tijdens de coaching. Dit om te helpen een kandidaat bewust te maken van eigen handelingen en gedrag. Hoe meer bewustzijn, hoe meer de men zelf de touwtjes in handen heeft om te veranderen in de richting van het gewenste doel.

De resultaten van het loopbaantraject of loopbaangesprek worden meestal geformuleerd in een rapport. Behalve individuele gesprekken bieden sommige loopbaancoaches ook trainingen aan, bijvoorbeeld over netwerken of leiderschap.

 

Wat is Loopbaanadvies?

Per kandidaat is de vraag anders wanneer hij of zijn zich aanmeldt, echter staan de volgende 3 vragen centraal:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?

Wanneer je hier goed antwoord op weet te geven, dat is het makkelijk om je loopbaan te sturen. Echter hebben kandidaten vaak moeite om antwoord te geven op deze vragen omdat ze het antwoord gaandeweg kwijt zijn geraakt. Het kan ook zijn dat ze hier nog nooit bij stil hebben gestaan. Met behulp bovenstaande vragen en de antwoorden brengen wij een advies uit om vervolgens de resultaten om te kunnen zetten naar acties.

Wanneer het vraagstuk van een kandidaat te zwaar is zal de loopbaancoach hem adviseren andere hulp in te schakelen.

 

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en een loopbaanadviseur?

Een loopbaancoach of loopbaanadviseur is bijna hetzelfde. Met loopbaancoaching is de aandacht vooral gericht op de begeleiding. Met loopbaanadvies gaat het eerder om de resultaten van het proces, met andere woorden wat is het loopbaandvies. Een loopbaancoach is ook een adviseur en andersom.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×