Wat is een proefplaatsing?

Heb je een uitkering, arbeidsbeperking of sta je ingeschreven in het doelgroepregister (banenafspraak) en heb je moeite om een baan te vinden of ben je benieuwd of een nieuwe functie bij jou past? Kies dan voor een proefplaatsing. Dan kun je namelijk 2 maanden lang op proef bij een werkgever aan de slag om te kijken of de functie bevalt.

Tijdens de proefperiode ontvang je geen salaris, maar jouw uitkering loopt wel door. Dit is dus een ideale kans om voor te bereiden op een baan die bij jou past. Om in aanmerking te komen voor de proefplaatsing, heb je nog wel toestemming van het UWV of de gemeente nodig.

 

Voor wie is een proefplaatsing?

Op het moment dat het UWV verwacht dat je moeilijk aan werk kunt komen, kun je in aanmerking komen voor proefplaatsing. Je krijgt hiermee de kans om ervaring op te doen in de functie en ervaren of het ook bij jou past.

 

Er zijn een aantal eisen waaraan je je moet voldoen:

  • Je ontvangt een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong-, WW- of Ziektewet-uitkering van UWV.
  • Je valt onder de banenafspraak (participatiewet) Gemeente.
  • Je hebt niet eerder gewerkt bij deze werkgever.
  • Je krijgt zeer waarschijnlijk een contract van minimaal een halfjaar na de proefplaatsing.
  • Je werkgever sluit tijdens de proefplaatsing voor jou een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering af.
  • Als je samen met je werkgever kunt laten zien dat een proefplaatsing van 2 maanden niet lang genoeg is, dan kan UWV bij uitzondering toestemming geven voor verlenging van de proefplaatsing. Een proefplaatsing duurt nooit langer dan in totaal 6 maanden.

Wanneer je uitkering tijdens de proefplaatsing stopt omdat de maximale periode is verstreken? Dan stopt de uitkering. Je kunt nog wel doorgaan met de proefplaatsing.

 

Ziekte en vakantie tijdens de proefplaatsing

Bij ziekte tijdens de proefplaatsing kun je de proefplaatsing verlengen met de periode dat je ziek was. Verlengen is niet mogelijk wanneer je op vakantie gaat tijdens de proefplaatsing. De proefplaatsing blijft dan op een periode van 2 maanden.

 

Proefplaatsing aanvragen?

Je kunt je hiervoor contact zoeken met de arbeidsdeskundige van UWV of het contactpersoon van de gemeenten. De medewerkers van De Overstap helpen je graag hierbij.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×