Wat is outplacement?

Je bent de term ‘outplacement’ vast wel eens tegengekomen. Maar wat is outplacement en voor wie is het?

Outplacement  is een dienst die door werkgevers worden verleend aan hun werknemers die ontslagen zijn. Met outplacement wordt ondersteuning geboden aan werknemers om nieuw werk te vinden. De HR afdeling wordt hiervoor ingeschakeld om outplacementtrajecten te starten. Mocht er geen HR afdeling aanwezig zijn, dan wordt een extern bureau ingeschakeld.

 

Outplacementdiensten worden betaald door de voormalige werkgever. Hierbij is te denken aan diensten zoals het beoordelen van een cv, het adviseren over het vinden van een nieuwe baan, begeleiden bij het sollicitatieproces en voorbereiden op sollicitatiegesprekken maar ook het inzetten van een beroepskeuze- of interessetest behoort tot de mogelijkheden. Hierbij komt onder andere persoonlijke coaching en sollicitatietraining aan bod.

 

Waarom zou je investeren in het helpen van mensen die niet langer jouw werknemers zijn? Het gaat om meer dan alleen uitgaande werknemers. Het gaat ook om de reputatie en het merk van jouw bedrijf, en de medewerkers die overblijven.

 

Voordelen van het aanbieden van outplacement aan werknemers

Outplacementtrajecten zijn bedoeld om een emotionele en ongemakkelijke periode voor werknemers om te zetten in een kans. Ze helpen ook de resterende werknemers om te gaan met de veranderingen op de werkplek en ondersteunen leiders in hun rollen.

Kortom, het is essentieel voor elke organisatie die te maken krijgt met ontslagen binnen het personeelsbestand om over een strategisch plan te beschikken. Dit moet een stappenplan zijn met daarin de ondersteuning van overgebleven medewerkers, vertrekkende medewerkers en HR-teams. Outplacementdiensten helpen het merk van een bedrijf te beschermen, helpen een negatieve ervaring om te zetten in een positieve en moedigen het resterende personeelsbestand aan om de verandering te omarmen.

 

Outplacement is positief voor jouw bedrijf

Een sterk werkgeversreputatie is cruciaal om het beste talent aan te trekken. Op de huidige arbeidsmarkt is dat belangrijker dan ooit te voren. Door ervoor te zorgen dat medewerkers die vertrekken zich onmiddellijk te laten concentreren op hun carrière, in plaats van op hun frustraties over het loslaten, verminder je de negatieve impact op jouw sociale reputatie aanzienlijk. Uit onze onderzoeken blijkt dat de juiste aanpak van outplacement de reputatieschade aanzienlijk vermindert.

 

De toekomst van outplacement

De arbeidswereld verandert snel, net als de behoeften van bedrijven en medewerkers. Aanbieders van outplacementdiensten lopen voorop bij deze veranderingen met oplossingen om de uitdagingen van morgen aan te gaan. In plaats van te kijken naar wat werkte in een vervlogen tijdperk, hebben deze dienstverleners contact met HR medewerkers en de werknemers die ze vertegenwoordigen.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×