quote

Is een loopbaanonderzoek ook voor mij?

Wat is een loopbaanonderzoek?

Met behulp van een loopbaanonderzoek wordt er uitgebreid gekeken naar wie je bent, wat je kunt (vaardigheden) en wat je graag zou willen. Er wordt dan voornamelijk gekeken naar jouw talenten, mogelijkheden, persoonlijkheid en vaardigheden. Dankzij het onderzoek krijg je een goed beeld van jouw capaciteiten, kwaliteiten, valkuilen en potentie.

De duur van een loopbaanonderzoek verschillend dit is afhankelijk van de testen die worden ingezet Er worden meerdere gesprekken gevoerd om tijdens het onderzoek de juiste inzichten te krijgen. Naast de mondelinge toelichting ontvang je ook een schriftelijke samenvatting van het loopbaanonderzoek.

 

Wat is het doel van een loopbaanonderzoek?

Het loopbaanonderzoek is om inzicht te krijgen in de capaciteiten, persoonlijkheid, talenten, competenties en interesses van de betreffende medewerker. De persoon die het onderzoek afneemt, doet dat met behulp van online testen en tools gedurende een dagdeel. Het onderzoek geeft de medewerker inzicht om door te groeien in de richting die het meeste past bij diegene.

 

Wanneer kan een loopbaanonderzoek uitkomst bieden?

Ben je tevreden over het functioneren in je baan, maar wil je bijvoorbeeld onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor jou om verder door te kunnen groeien? Wellicht ben je wel toe aan een carrière switch of ben je enige tijd niet meer actief geweest op de arbeidsmarkt? Een loopbaanonderzoek kan dan ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste zoekrichting om jouw doel te bereiken. Maar het kan ook uitkomsten bieden wanneer je tegen problemen aanloopt in je loopbaan. Denk daarbij aan gedwongen ontslagen, verdwijnen van een functie, faillissement of simpelweg dat je niet op de juiste plek zit. Het is goed om voordat je op zoek gaat naar een loopbaanbegeleider, om eens met de mensen in je omgeving te praten over wat er aan de hand is op je werk.

Heb je een eigen bedrijf en wil je een goede inschatting kunnen maken of degene die op het punt staat je bedrijf over te nemen, geschikt is voor de overname? Ook dan kan een loopbaanonderzoek zinvol zijn. Met het onderzoek krijg je een beeld op welke gebieden de persoon de juiste kwaliteiten heeft en waar hij of zij zich nog verder zou moeten ontwikkelen.

 

Waarom gebruik maken van een loopbaanonderzoek?

Het is van belang dat de medewerker op de juiste functie zit. Maar wat nu als dit niet zo is? Weet de medewerker dan wat beter bij hem past en wat de mogelijkheden zijn om door te groeien of een andere richting te zoeken? Het loopbaanonderzoek biedt ondersteuning in het vinden van de juiste zoekrichting.

Door de krappe arbeidsmarkt wil je jouw medewerkers zo veel mogelijk binden aan het bedrijf en het perspectief bieden dat ze zich binnen de organisatie verder kunnen ontwikkelen, passend bij de talenten en competenties. Stel je zou moeten kiezen om te bepalen of een medewerker voldoende vaardigheden heeft om een andere functie binnen het bedrijf te vervullen. Dan geeft een loopbaanonderzoek daar de juiste inzicht in en weet je gelijk waar de medewerker zich nog verder kan ontwikkelen.

Vragen? Laat u terug bellen

Recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

×