Toegevoegde waarde externe jobcoaching

Om de toegevoegde waarde van de inzet van jobcoaches te zien, kwam CDA-Kamerlid Hilde Palland bij Van Dijk Groothandel / Campenaer Koffie B.V. in Kampen op werkbezoek. Dit bedrijf heeft, via OVAL-lid Starke Re-integratie en Personeelsdiensten, verschillende mensen met een arbeidsbeperking in dienst. OVAL wil met dit werkbezoek laten zien dat jobcoaching kansen biedt voor werkgevers die op zoek zijn naar werknemers, maar ook voor werknemers met een arbeidsbeperking om aan de slag te komen. Door vaker jobcoaches in te zetten, kan de krapte op de arbeidsmarkt worden tegengegaan.

Tijdens het werkbezoek lichten OVAL-leden Edwin Starke (Starke Re-integratie en Personeelsdiensten) en Luc Bannink (at.groep) Hilde Palland toe tegen welke belemmeringen zij aanlopen bij het ondersteunen van mensen met een arbeidsbeperking via jobcoaching. Met name de verschillende eisen vanuit gemeenten rondom kwaliteit, maar ook in tarifering en mogelijkheden tot maatwerk zijn de voornaamste knelpunten.

Om dit te verbeteren kwam OVAL met de suggestie om gebruik te maken van het bestaande, en bewezen, instrument van het UWV-erkenningskader jobcoaching. Als dit erkenningskader landelijk wordt ingevoerd, geeft dat duidelijkheid aan werkgevers, werknemers en aan jobcoachorganisaties. CDA-Kamerlid Palland gaf aan open te staan voor uniformering, maar dat gemeenten bij de uitvoering van de Participatiewet veel beleidsvrijheid hebben.

Gastheer, en operationeel directeur bij Van Dijk Groothandel / Campenaer Koffie B.V., Edwin Brink vertelde trots te zijn dat het lukt om verschillende werknemers in dienst te hebben met een arbeidsbeperking. Echter gaf hij Hilde Palland wel mee dat bureaucratische processen bij het UWV en gemeenten het af en toe lastig voor hem maken, maar voegde hij daar vervolgens aan toe: “Wie denkt dat zijn beperkingen zijn grenzen zijn, beperkt zijn eigen talenten en mogelijkheden”. Tevens gaf hij aan dat bij ingewikkelde zaken bij het UWV of gemeenten hij gelukkig voor ondersteuning bij jobcoachorganisatie Starke Re-integratie en Personeelsdiensten terecht kan.

Al met al een geslaagd werkbezoek en Hilde Palland neemt de input mee voor het aankomende debat Participatiewet in de Tweede Kamer op 14 juni.

 

Lees ook….

Vragen? Laat u terug bellen

×