Een beetje extra aandacht voor vrouwen en autisme

Verschillende recente onderzoeken laten zien dat vrouwen met autisme vaak de verkeerde diagnose krijgen. Dit overkomt mogelijk zelfs 1 op de 2 vrouwen. Zogeheten ‘misdiagnoses’ kunnen onder andere verklaren waarom vrouwen gemiddeld later een autismediagnose krijgen dan mannen.

Meisjes voelen vanuit hun omgeving de druk om sociaal te presteren, terwijl jongens deze druk doorgaans minder ervaren. Meisjes zijn in de regel beter in het verbergen van hun problematieken door kopieergedrag te vertonen. Hierdoor wordt autisme bij vrouwen niet snel genoeg herkend. De bekende ‘typische’ autismekenmerken komen bij vrouwen vaak anders tot uiting, subtieler. Maar dat betekent niet dat ze er minder last van ervaren.

Op deze website valt meer te lezen

Bron: Wevers, J. (2021). Wordt autisme bij vrouwen nog altijd niet goed herkend? Autisme magazine, 16-19.

FANN is een landelijk interdisciplinair netwerk voor professionals die zich inzetten voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met een autisme spectrum stoornis (ASS). ‘Luister naar het verhaal’ – FANN: Female Autisme Network of the Netherlands (fann-autisme.nl)

Vragen? Laat u terug bellen

×