Jobcoaches bewijzen zich bij psychische kwetsbaarheid

Anders dan de titel doet vermoeden, gaat het hier om jongvolwassen werknemers met een psychische kwetsbaarheid die een jobcoach hebben. Zij zijn zeer tevreden over de ondersteuning die ze krijgen. Het draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en professionele ontwikkeling, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

 

Onderzoek TNO

In navolging van het onderzoek door TNO waaraan de Overstap ook nadrukkelijk heeft meegewerkt met de titel “Routekaart naar werk voor jongeren met ernstige gedragsmoeilijkheden”, heeft het Trimbos instituut onderzoek gedaan  naar jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid. Voor hen is het vaak extra moeilijk om een baan te vinden en te behouden. Jobcoaching is een manier om mensen daarbij te ondersteunen. Bij re-integratie trajecten van het UWV wordt jobcoaching al langer toegepast. Met de invoering van de Participatiewet in 2015 wordt deze voorziening ook door gemeenten beschikbaar gesteld.

 

Onderzoek Trimbos instituut

Om te weten of jobcoaching helpt bij jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid, volgde het Trimbos-instituut 84 jobcoaches een half jaar bij ruim 130 jobcoaching-trajecten. Jobcoaches deden mee met werknemers die zij begeleiden bij het behoud van werk.

“Het is belangrijk voor mij dat de jobcoach er is. Het helpt mij dat er buiten mijn werk om iemand is om met mij mee te denken. Dit wetende maakt al dat ik grenzen durf te verleggen of uitdagingen aan durf te gaan op het werk”

Uit de resultaten blijkt dat jobcoaching van toegevoegde waarde is voor duurzame inzetbaarheid en professionele ontwikkeling van jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheden. Hoe meer uren de jobcoach werd ingezet, hoe beter de duurzame inzetbaarheid van de jongvolwassen. Het is dus nuttig om jobcoaching ook na het vinden van een baan langere tijd door te zetten.

 

duurzame banen

De werknemers worden geholpen met het omgaan met problemen op het werk en stress. Een belangrijk onderdeel van het traject is het monitoren van de werk- en privébalans. Vooral in deze tijd waarin veel mensen thuiswerken is het een uitdaging om deze balans te vinden. De jobcoach helpt bij het (leren) kennen en bewaken van grenzen rondom (psychische) belastbaarheid, en het communiceren hiervan richting leidinggevenden en collega’s. Deze balans is belangrijk rondom het versterken van duurzame inzetbaarheid en bijvoorbeeld het voorkomen van ziekteverzuim.

“Bij de jobcoach kan ik mijn verhaal kwijt over mijn problemen op het werk en hoe hiermee om te gaan. Maar ook dat ik niet bang hoef te zijn dat ik mijn werk verlies als ik vertel over mijn psychische kwetsbaarheid”

Begeleiding van jobcoaches aan werkgevers is vooral gericht op het bespreken hoe om te gaan met (behoeften van) de werknemer en de rol van de werkcontext hierin. Ook geven de jobcoaches informatie aan de werkgevers over beschikbare regelingen.

Lees hier het artikel, of het gehele document..Duurzame banen voor jongvolwassenen met psychische kwetsbaarheden: inzicht in effectieve jobcoaching.

Onze collega’s hebben met plezier meegewerkt aan dit onderzoek.

 

Vragen? Laat u terug bellen

×