Het STAP-budget: aanvragen kan vanaf 18 september

Op 18 september opent opnieuw het loket voor het STAP-budget. In tegenstelling tot de vorige keren zijn er wat veranderingen in welke opleidingen in aanmerking komen. Om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt, kan de subsidie van 1.000 euro alleen worden aangevraagd voor opleidingen die door de overheid zijn erkend.

Het STAP-budget is bedoeld om zowel werkenden als werkzoekenden te ondersteunen bij het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt. Alleen opleidingen die door de overheid zijn erkend, zoals hbo-bachelors, hbo-masters, mbo-opleidingen en verkorte varianten daarvan, komen in aanmerking voor subsidie.

De voorwaarden zijn deze keer strenger dan in voorgaande rondes, vanwege eerdere meldingen van misbruik van het opleidingsbudget. Sommige opleidingen, zoals mindfulness en cursussen in persoonlijke effectiviteit, komen nu niet meer in aanmerking voor financiering, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het totale budget voor deze ronde bedraagt ongeveer 10 miljoen euro. In eerdere rondes was dit bedrag respectievelijk 34 miljoen euro en 20 miljoen euro, en dat werd telkens binnen enkele uren volledig benut. Of het dit keer opnieuw zo snel opgebruikt zal worden, is onzeker, gezien het beperktere aanbod van scholingsmogelijkheden door het verminderde budget, merkte de woordvoerder op.

De aanvraagperiode loopt van 18 september tot 14 november, gevolgd door een laatste ronde van 15 november tot 31 december. Vanwege bezuinigingen wordt het STAP-budget volgend jaar volledig stopgezet.

Vragen? Laat u terug bellen

×