FOMO? JOMO! wat is dat nu weer…

FOMO (fear of missing out) en sociale druk

Sociale media zoals Facebook en Instagram versterken FOMO, waardoor we constant willen bijblijven met updates en likes. Dit kan verslavend zijn en leidt ertoe dat we veel tijd verspillen aan scrollen uit angst iets te missen. De sociale druk om op de juiste plek te zijn en aan verwachtingen te voldoen, kan ons uitputten en ons geluk verminderen. Volgens een enquête op LinkedIn geeft 70 procent van de werknemers toe dat ze tijdens vakanties niet volledig loskomen van hun werk, mede door hun digitale gewoonten.

De vreugde van het missen omarmen

JOMO (Joy Of Missing Out) is het tegengif voor FOMO. Het gaat om aanwezig zijn en tevreden zijn met waar je bent in het leven. Stop met je leven te vergelijken met anderen en wees intentioneel met je tijd. Plan belangrijke activiteiten, geef jezelf toestemming om in het heden te leven en neem technologievrije pauzes. Oefen met “nee” zeggen en besteed tijd aan dingen die je echt leuk vindt, zoals koken en buiten zijn. Door te vertragen en stil te staan bij het moment, vergroot je je creativiteit en welzijn.

Praktische stappen naar JOMO

  1. Wees intentioneel met je tijd: Plan activiteiten die belangrijk voor je zijn, zoals sporten, een vriend ontmoeten of een project voltooien. Maak van je tijd je prioriteit in plaats van je te laten afleiden door wat anderen doen.
  2. Leef in het heden: Wees mild voor jezelf op slechte dagen en vier de goede momenten. Herken wanneer je je leven vergelijkt met dat van anderen en probeer dit los te laten.
  3. Omarm technologievrije tijd: Schrijf je uit voor sociale media-accounts die FOMO veroorzaken en stel dagelijkse limieten voor sociale media. Overweeg apps te verwijderen om minder vaak te scrollen.
  4. Zeg “nee” wanneer nodig: Voel je niet verplicht om elk evenement bij te wonen of elke oproep aan te nemen. Bescherm jezelf door soms “nee” te zeggen, ook als je iemand wilt helpen.
  5. Ervaar het echte leven: Gebruik de tijd die je bespaart door minder op sociale media te zitten voor dingen die je echt leuk vindt, zoals koken, tijd doorbrengen in de natuur en met je familie.
  6. Vertraag: Neem de tijd om na te denken voordat je spreekt, omarm de stilte en gebruik wachttijden om je gedachten te ordenen. Dit kan je creativiteit en productiviteit vergroten.

Sterf niet met spijt

Mensen op hun sterfbed hebben vaak spijt van gemiste diepgang in relaties en niet trouw zijn aan zichzelf, niet van gemiste feestjes of oppervlakkige vriendschappen. In plaats van FOMO te hebben over onzinnige ervaringen op sociale media, richt je op momenten met dierbaren, natuurervaringen en simpel geluk. Focus op de belangrijke dingen in het leven: lange gesprekken, ware zelfexpressie, diepe relaties en zelfliefde.

Bron: psychologytoday.com

Vragen? Laat u terug bellen

×