Akkoord over abonnementstarief Wmo

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de invoering van het omstreden ‘abonnementstarief’ voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten vinden dat het Rijk ten onrechte ingrijpt in hun bevoegdheid en vrezen voor financiële tekorten.

Wie gebruikmaakt van de Wmo, gaat daarvoor vanaf 1 januari 17,50 euro per vier weken betalen. Een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid bevestigt dat de ministerraad hierover vrijdag heeft besloten. Het kabinet houdt daarmee vast aan het plan dat al in het regeerakkoord werd aangekondigd. De gedachte achter de maatregel is ‘dat de zorg betaalbaar is voor iedereen’.

Stapeling tegengaan

Veel mensen die een beroep doen op de Wmo, krijgen nu te maken met een ‘stapeling’ van eigen betalingen. Die zijn veelal afhankelijk van inkomen en gebruik. Door de invoering van het abonnement wordt de hulp goedkoper voor veel groepen. Gemeenten en uitvoerders besparen zo bovendien uitvoeringskosten en administratieve lasten, aldus het kabinet in de eerder gepubliceerde conceptversie van het besluit.

Volgens de woordvoerder van De Jonge zal het besluit, nu de ministerraad ermee heeft ingestemd, eind deze week of begin volgende week worden gepubliceerd in het Staatsblad.

Bron: Gemeente.nu

Vragen? Laat u terug bellen

×