Update: actuele tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt

Veranderde arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt ziet er heel anders uit dan twee maanden geleden. Met de coronacrisis is in de ene sector het werk stil gevallen, maar in andere sectoren is de behoefte aan personeel groter dan ooit.

 

Waar zijn de tekorten?

In de ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn de tekorten aan verzorgenden ig en verpleegkundigen nog groter geworden dan voor de corona-crisis. In de land- en tuinbouw zijn mensen nodig voor de aankomende oogsten. Supermarkten hadden het de eerste weken van de crisis enorm druk maar hebben de situatie al weer aardig onder controle.

 

Waar wordt het werk weer opgestart?

In verschillende sectoren worden werkzaamheden weer zo veel mogelijk opgestart, bijvoorbeeld in de bouw en installatie. Dit gebeurt vaak nadat er een coronaprotocol is opgesteld en afspraken met opdrachtgevers zijn gemaakt om het werk door te laten gaan of weer op te starten. Daarmee is er in een aantal gevallen ook weer (wat) vraag naar vakmensen, bijvoorbeeld timmermannen, schilders of monteurs.

 

Waar zijn de overschotten?

Een aantal sectoren ligt door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan nog steeds helemaal stil. Bijvoorbeeld de horeca en de evenementenbranche. In andere sectoren hebben ondernemers nog steeds een veel lagere omzet. Dit geldt bijvoorbeeld voor kledingwinkels, vakantieparken, de reisbranche en delen van de industrie. Dat kan komen omdat er minder vraag is, of omdat de toelevering van materialen uit het buitenland problemen geeft. Maar binnen een sector kan de situatie van bedrijf tot bedrijf verschillen.

 

Inventarisatie van actuele personeelstekorten en –overschotten

UWV brengt in kaart in welke sectoren sprake is van een tekort aan personeel en in welke sectoren mensen vanwege het coronavirus niet of minder kunnen werken. Ook laat het overzicht zien welke platforms de verbinding kunnen leggen tussen aanbod van personeel in overschotsectoren en de vraag naar personeel in tekortsectoren. Daarmee hopen we iets meer houvast te bieden in deze turbulente tijden. Het overzicht is gebaseerd op een eerste inventarisatie van UWV onder werkgevers(organisaties). UWV volgt de ontwikkelingen op de voet en blijft dit overzicht de komende tijd bijwerken.

 

Bent u op zoek naar een andere baan, lees dan waar uw kansen liggen. (Dit artikel is een update van het artikel van 7 april over actuele tekorten en overschotten.) Lees hier het volledige artikel…

 

Vragen? Laat u terug bellen

×