Stress, wie heeft er nog nooit last van gehad?

Stress, wie heeft er nog nooit last van gehad? Een beetje stress op zijn tijd is normaal en gezond. Maar voel je spanning of druk en word je er onrustig van? Dan is het tijd om er iets aan te doen.

‘Stress krijg je als je hart nee zegt en je mond ja’

Bij stress reageert je lijf. Je bloeddruk stijgt, je spieren spannen zich aan en je hartslag gaat omhoog. Stress helpt je goed te presteren en snel te reageren als het nodig is. Normaal kan je lijf hier prima van herstellen, maar op momenten dat je ontspanning en rust te kort zijn, herstel je niet meer helemaal en kun je in reserves raken en deze kunnen ook opraken.

Tips tegen stress:

-Zorg je dat je periodes van stress afwisselt met ontspanning.
-Zeg nee als het nodig is. Stel je eigen grenzen.
-Ga lekker sporten, dit kan je hoofd en lijf ont stressen.
-Met te veel stress, kun je in de uitstelmodus komen. Zorg ervoor dat je rustig blijft in je hoofd door dingen die je moet doen, ook te doen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met alle dingen die je moet doen. Hierdoor maak je het overzichtelijk en heb je het op een rijtje in je hoofd.
-Communiceren! Praat erover met je naasten, collega’s of leidinggevende. Misschien worden jouw grenzen wel overschreden, of heb je te veel taken. Dit is niet duidelijk voor de mensen om jou heen. Dus wees duidelijk.

In sommige gevallen kunnen wij je ook helpen of verwijzen.

Bron: mentaalvitaal.nl

Vragen? Laat u terug bellen

×