Gemiddeld 50 euro meer nettoloon in 2020

Het nettoloon op het eerste loonstrookje in 2020 valt voor alle werknemers tientallen euro’s positiever uit. Een werknemer met een minimumloon verdient volgend jaar 29 euro netto per maand meer.

Iemand met een salaris van 3.000 euro bruto per maand profiteert relatief het meest van de aangepaste belastingtarieven en hogere heffingskortingen. Deze personen houden onderaan de streep 51 euro per maand meer over in vergelijking met dit jaar. Minder goed nieuws is er voor gepensioneerden. Door een hoger belastingtarief in de eerste schijf levert het merendeel volgend jaar in op hun aanvullend pensioen.

 

Lagere belasting zorgt voor hoger nettoloon

De aanpassingen van de belastingtarieven en heffingskortingen zijn de belangrijkste oorzaken van de nettoloonstijgingen. Het kabinet hanteert in 2020 nog maar twee tarieven: 37,35 procent tot 68.507 euro en 49,50 procent vanaf 68.507 euro. In vergelijking met 2019 betekent het dat het tarief in bijna alle gevallen daalt. Alleen het tarief in de eerste schijf (tot 20.000 euro) stijgt licht met 0,7 procentpunt. Dat effect wordt ruimschoots gecompenseerd door een hogere heffingskorting voor werknemers met een lager loon, waardoor ook zij meer nettoloon overhouden.meer nettoloon

Werknemers met een inkomen van meer dan twee keer modaal (vanaf 5.632 euro bruto) profiteren niet alleen van lagere belastingen, maar ook van de arbeidskorting die minder snel wordt afgebouwd. Zo gaan werknemers met een inkomen van twee keer modaal er 57 euro op vooruit, waarvan 39 euro te danken is aan de arbeidskorting.

Een handige website voor een snelle salarisberekening: ADP.nl

Bron: Salarisnet.nl

Vragen? Laat u terug bellen

×