Moet jij altijd werk oppakken dat blijft liggen? ‘Eerst aan jezelf denken’

Op de werkvloer zijn er altijd mensen die overal ‘ja’ op zeggen. Het maakt niet uit hoe druk ze zijn, er is altijd ruimte voor een extra taak of klus. Maar soms is ook bij hen het bordje te vol. Hoe kunnen deze werknemers ervoor zorgen dat niet alles bij hen over de schutting wordt gegooid?

Het simpele antwoord is: leer nee zeggen. Maar zo eenvoudig is het niet, vertelt arbeidspsycholoog Anneke Mijnhardt, oprichter van Fit in Werk. “Mensen ervaren de ‘nee’ vaak niet op het moment zelf. En ze willen de ander graag helpen en/of voelen zich heel verantwoordelijk. Je kunt pas ‘nee’ zeggen als je je op dat moment ook bewust bent van de grens.”

Deze grenzen zijn soms moeilijk te vinden. De eeuwige jazeggers kun je onderverdelen in twee groepen. “De een heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Deze werknemers trekken alle taken naar zich toe, omdat ze dan zeker weten dat het goed gaat. De andere jazeggers laten hun bordje overstromen, omdat ze hun collega’s niet willen teleurstellen en de harmonie willen bewaren”, legt Mijnhardt uit.

Op het eerste gezicht lijken deze twee groepen het tegenoverstelde van elkaar. Maar ze hebben dezelfde motivatie, zegt loopbaancoach Marianne Kremer. “Ze zijn bang om afgewezen te worden. Dit geldt voor de groep die de harmonie wil bewaren en ook voor de perfectionisten. Degenen die alles naar zich toetrekken, willen niet afgewezen worden als het misgaat.”

Lees het hele artikel…

Fieke van Kuijk,
Senior re-integratieconsulent en (job)coach

Vragen? Laat u terug bellen

×